Bleka tatuering med laser

Har du ångrat dig och tröttnat på din tatuering. Har den en gång så häftiga tribalen blivit omodern? Ångrar du månen bakom den ylande vargen? Eller har föremålet för den eviga kärleks­tatueringen växlat?

Oavsett orsak, om du vill ta bort hela eller del av tatueringen för att göra en sk "cover up" kan vi med laser bleka tatueringar.

 

Lasern

Vi använder oss av en sk.Q-switchad Nd: YAG laser, det senaste och hittills mest effektiva instrumentet att bleka tatueringar.
Metoden är väl beprövad och effekten av den lasertyp vi använder är internationellt dokumenterad. Vi är givetvis utbildade och certifierade på laser och dess användnings­områden.

Hos oss utförs alla behandlingar av leg sjuksköterska.

 

Hur fungerar det

Det skall sägas på en gång: det är betydligt svårare att ta bort en tatuering än att skaffa den. Man behandlar hela tatueringen med mycket starka och korta laserblixtrar för att spränga sönder pigmentet i tatueringen.

Pigmentfragmenten transporteras sedan bort av kroppens eget immunförsvar. Tatueringen bleks ner vid varje behandlings-tillfälle.
Hur många behandlingar som behövs beror på flera faktorer.

 

Färgerna och teknik

Svarta färger är som regel lättare att ta bort. Vissa ljusa, röda och gula färger är svårare och kan kräva flera och komp-letterande behandlingar. Beroende på typen av pigment som färgen är gjord av avgör ofta hur lätt eller svårt det är att bryta ner och bleka tatueringen. Lager på lager tatueringar är ofta mer krävande att påverka. Vissa tatueringar gjorda utomlands kan vara helt omöjliga att bleka.

 

Placering
Var på kroppen tatueringen sitter spelar inte så stor roll för själva blekningen, men för den eventuella risken för ärrbildning. Förutom att varje individ är unik och läker olika så finns det vissa egenskaper hos oss.

Generellt har ansiktet mycket goda läke­egenskaper och det blir nästan aldrig ärr­bildning. Händer och underarmar läker också i regel bra. På hals, nacke överarmar och skuldror ökar risken för ärrbildning. På mage och rygg är det störst risk.

 

Ålder på tatueringen

En gammal tatuering är ofta blekt och pigmentet har ofta vandrat uppåt och sitter ytligare vilket ofta gör det lättare att nå ett snabbare resultat.

 

Hur många behandlingar krävs?

Detta beror på en mängd olika faktorer. Även om man har en mycket stark laser bör man inte behandla för radikalt. Man får då för stora inflammatoriska reaktioner eller sår som ökar risken för ärrbildningar och infektioner. Kroppen måste också klara av att transportera bort det pigmentet som bryts ner. En process som tar 6-8 veckor och ej kan skyndas på. Huden måste också läka helt mellan behandlingarna. Man måste räkna med minst 6-15 behandlingar för att bleka sin tatuering. Det är alltså en lång process.

En blekning inför en sk "cover up" är oftast lättare och kräver i regel färre behandlingar. Vi rekommenderar alltid att du i samråd med din tatuerare avgör hur mycket och vilka områden som skall blekas.

 

Behandlingsreaktioner
Smärtupplevelsen är högst individuell och uppstår av att pigmenten sprängs och att huden reser sig en aning. Smärtupplevelsen är också olika beroende på var tatueringen sitter.

Receptfri bedövningskräm, Emla® finns att köpa på apoteket. Krämen stryks på och täcks med plast 3-5 timmar innan behandling. Direkt under behandlingen blir det en hudrodnad och tatueringen ser initialt väldigt blek ut. En del får sårläkning under första veckan med en liten skorpbildning över tatueringen.

 

 

 

 

 

Slutresultat

I lyckade fall försvinner tatueringen helt. Hos en del finns svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Resultatet av en behandling varierar dock från person till person och på olika ställen på kroppen. Någon garanti för helt försvunnen tatuering kan man aldrig ge.

Allmänt så blir det bäst resultat där tatueringen har endast svarta och mörka pigment. Ibland behöver man komplettera med blekning av vissa röda pigment med en sk IPL (Intense Pulsed Light). Behandlar man lagom minskar man risken för bestående ärr. Ärr som redan finns i huden av att man gjorde tatueringen kommer ibland att synas.

Man kan efterbehandla ärr med en silikonbaserad gel, Cicatrix. Ärrsalvan torkar och bildar en filmaktig yta av silikon. Silikonet mjukar upp samt bleker huden/ärret och minskar därmed ärrvävnadens synlighet. Cicatrix innehåller även E-vitamin vilket påverkar sårläkning och blodcirkulationen positivt. Räkna med flitigt användande av Cicatrix 2 gånger per dag i två månader innan synliga resultat uppnås.

 

Risker

Som nämnts tidigare finns risken för ärrbildningar. God sårvård är viktigt. Risker finns också om man pillar på sårskorpan eller om infektion skulle uppstå. Vanligt mjukgörande hudkräm eller vaselin är bra för att hålla ev sårskorpor mjuka. Desinficerande sårtvätt samt bandage är viktigt om tatueringen skulle visa tecken på infektion. Skriftliga skötselråd lämnas alltid.

Ett fåtal kan få allergiska reaktioner genom frisättningen av färgpigment.

 

Vad man bör tänka igenom innan man börjar behandling

  • Syftet med att ta bort tatueringen
  • Att man är beredd på att följa hela processen med att bleka en tatuering
  • Bedöma hur det kommer att se ut om man inte får bort hela tatueringen eller om det kommer att finnas ett ärr med konturerna efter tatueringen
  • Kostnad och ev smärta

 

När kan man inte behandla

Vi behandlar inte under graviditet, amning eller pågående infektion. Ej heller om du har immunbristsjukdom, epilepsi, äter blod­förtunnande mediciner eller får en allergisk reaktion på pigmentfrisättningen.

I tveksamma fall rekommenderar vi att du rådgör med din läkare.

 

När du bestämt dig

Inför ev behandling så har vi alltid en kostnadsfri konsultation då vi går igenom hela behandlings­proceduren och du får en prisuppgift på vad varje behandling kommer att kosta. Vi fotodokumenterar och du får fylla i en hälso­deklaration. Slutligen gör vi en prov­behandling på ett litet område på din tatuering. Vi testar att du inte reagerar allergiskt på pigment-frisättningen och samtidigt får du känna på hur det känns.

En vecka senare kan vi starta din första behandling.

 

Efter behandlingen

Det behandlade området täcks med salva och ett förband som du skall ha på 3-5 dagar.

Området skall skyddas från sol och det är absolut förbjudet att pilla på sårskorporna.

Du skall följa skötselråden.

Nästa behandling görs efter 6-8 veckor.

Priser blekning av tatuering

Storlek

<1x1 cm/ enstaka pulser500:-
Paket
< 2x2 cm 700:-

3500:-     

< 5x5 cm 1200:- 6000:-
< 15x15 cm 1600:- 8000:-

< 20x20 cm

3100:-


15500:- 

  

    

*Priset fastställs efter storlek och ifyllnad.

Paketpris: Få 6 behandlingar - betala för 5.